Radyo Dinle

7 Aralık 2015 Pazartesi

Doğalgaz yerine bor ve sudan enerji

Doğalgaz yerine bor ve sudan enerji
Bor madeni üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütülen Fhm Nanoteknoloji Bor Akademisi araştırmacıları, doğal gaz yerine sadece bor ve su ile çalışan kombi geliştirdi.
Son 10 yılda Türkiye'de milli projeler hızla sonuçlandırılıyor ve dışa bağımlılık giderek azalıyor. Dünya bor rezervinin yüzde 79'unun bulunduğu ülkemizde, önemli bor çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda son olarak Bor Akademisi, bor üzerine ‘gizli’ yürüttükleri bilimsel araştırmalarla ülkenin doğal gazda dışa bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Bu araştırmaların sonunda doğal gaz yerine bor ve su ile çalışan bacasız kombi geliştirildi. Dünya bilim çevrelerine ‘Bor Vigor’ adı ile duyurulan teknolojide, bir sabun kalıbı büyüklüğündeki bor ile açığa çıkarılan suda bulunan hidrojen, yakıt olarak kullanılıyor.
Sodyum bor hidrür kullanılarak sudaki hidrojeni açığa çıkaran araştırmacılar, elde ettiği hidrojeni yakıt olarak kullanan kombinin prototiplerini üretti. Sadece bor madeni ve su ile çalışan kombi, yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Bacasız kombi olarak oksijeni ortama dağıtarak temiz hava sağlıyor. Kombinin çevreci bu yönü de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Sadece kombi ve kalorifer petekleri değişecek
Yeni nesil kombiye, çamaşır makinelerinin deterjan bölümüne benzer şekilde bir sabun büyüklüğündeki sodyum bor hidrür kalıpları konulacak. Isınmayı sağlayan sıcak-soğuk su tesisatı değişmeyecek. Sadece kalorifer peteklerinin ve kombilerin geliştirilen yeni tipleriyle değiştirilmesi gerekiyor. Tesisat üzerinde başka bir değişikliğe gerek yok.
Bazı ülkelerden firmaların teknolojinin kendi ülkelerinde seri üretime geçmesi için çeşitli teklifler sunduğu da açıklandı. Tamamen yerli kaynaklarla üretilen teknolojinin ülkemizde kalması isteniyor. Bu nedenle gelen teklifler reddedildi.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı ~ ŞİİR ~ YORUM ~ VE ~ HABER ~